Кръвни групи – хранене и характер – Кръвна група B

kravni-grupi-ndash-hranene-i-harakter-ndash-kravna-grupa-b 1

Кръвна група „B“ – това е кръвната група на щастливците, веселяците.

Наречени са така заради безбройните преходи, премествания, миграции по света и живота на „чергари”. Предполага се, че хората с кръвна група “B” са се появили около 15 хиляди години пр.н.е. Те са свободолюбиви, независими, творчески личности. Спецификата на кръвна група „B” е по-малка и хората от нея могат да хапват разнообразна храна.

Менюто им трябва да е смесено и балансирано, тъй като „чергарите” са всеядни и еднакво добре усвояват месо, млечни продукти и растителни храни. Хората от този тип обикновено имат силен имунитет, здрава нервна система и добре се адаптират към промените в храненето и околната среда.

Но въпреки това, при небалансирано хранене, те могат да попаднат под въздействието на рядко автоимунно заболяване или вирус, а също така попадат в рисковата групата на предразположените към развитие на множествена склероза, синдром на хронична умора и диабет тип 1.

Диетата за отслабване на този тип хора трябва да е максимално изчистена от храни с високо съдържание на захар, мазнини, пържени и пушени храни, които увеличават теглото и влияят негативно върху черния дроб. По време на диета се препоръчва хранене с нискомаслени млечни продукти, зеленчуци (с изключение на домати, тиква и маслини), плодове, бобови култури (соя), яйца и зърнени култури (с изключение на елда и пшеница).

От месата препоръчителни са агнешко, телешко и пуешко; свинското месо следва да се изключи поради високо съдържание на мазнини, а пилешкото заради дългото си храносмилане при хора с „B“ кръвна група. Също трябва да се избягва по време на диета елда, царевица и фъстъци, които намаляват производството на инсулин, забавят метаболизма и допринасят за задържане на вода. Откажете се от газираните напитки и доматен сок, пийте много вода, зелен чай и сокове – боровинки, грозде, ананас, зеле.

Хората с кръвна група „B” губят сравнително лесно тегло, съпоставени с другите кръвни групи. При тях е достатъчно да изключат от менюто си мазните храни, пушените продукти, пържени храни и да ограничат използването на „затягащи“ плодове – райска ябълка, кокос, нар.

Следователно за тях е подходяща всяка белтъчна или въглехидратна диета – идеални са оризовата, овесената, млечна или друга монодиета (с изключение на пшеничена), тъй като резултатите от загуба на тегло обикновено се появяват много бързо след започване на такава диета.

При хората от този тип подходяща е дори „шоколадова диета“ (а може би затова е наричана кръвна група на щастливците:)), но при условие, че шоколадът е черен, натурален и без добавена захар.

Можете да приемате разнообразни напитки, но ограничете концентратите и газираните. Подходящите билки и подправки за вас са: гинко билоба, зелен чай, бъз, някои видове гъби, магданоз.

Препоръки за начин на живот:

Намалете употребата на захар и захарни изделия. Хапвайте честичко и в умерени количества. Осланяйте се на биологичния си часовник и следвайте собствен режим на бодърстване и сън. Изберете професия или екип, предлагащ общуване с приятни за вас хора. Намирайте винаги време за творчески занимания и се опитвайте да давате образ и изява на целите, идеите си. Изборът на спорт – не твърде динамичен, с по-малки натоварвания.

Сравнителна таблица за Кръвна група “B”

ХРАНИ ДОБРИ ЛОШИ НЕУТРАЛНИ
Меса Заешко

Агнешко

Овче

Дивеч

Пилешко

Патешко

Свинско

 

Телешко

Пуешко

Черен дроб

 

Млечни продукти Кисело мляко

Сирене

Кашкавал

Извара

 

Рокфор

Синьо сирене

Всички останали
Морски храни Пъстърва

Хек

Сардини

 

Пушена риба

Раци

Калмари

Скариди

Бяла риба

Сьомга

Млад сом

Херинга

Яйца Могат спокойно да се ядат всеки ден (препоръчва се рохки)
Ядки няма Фъстъци

Кашу

Лешници

Слънчоглед

Тахан

Бадеми

Кестени

Орехи

 

Растителни масла Зехтин Слънчогледово

Царевично

Сусамово

Ленено

Рибено

Зърнени храни Ориз

Овес

Просо

 

Царевица

Пшеница

Ечемик

Ръж

Оризов грис
Бобови Соя Леща

Нахут

Всички останали се препоръчват
Плодове Грозде

Банани

Ананас

Сливи

Кокосови орехи

Нар

Райски ябълки

 

Всички останали
Зеленчуци Зеле

Брюкселско зеле

Патладжан

Пипер

 

Маслини

Авокадо

Домати

Тиква

Царевица

 

Зелена салата

Краставици

Тиквички

Чесън

Картофи

Бамя

Спанак

Напитки Зелен чай Газирани напитки

Концентрати

 

Кафе

Черен чай

Вино

Бира

Упражнения Комбинация от физически  упражнения – умерени натоварвания в съчетание с релаксиращи дейности

Освобождаване на стреса чрез  творчество

Предразположеност към заболявания Синдром на хроничната умора

Инсулинозависим диабет

Вирус на Епщайн-Бар (вирус на целувката, от групата на херпесните вируси)

Множествена склероза

Вашият коментар