Тиквеник с готови кори

тиквеник-с-готови-кори1

Тиквеник с готови кори

Неделният ден предразполага да извъртим поне една баница. А защо да не е тиквена?

Тъй като не съм привърженик на безконечното, изтощително готвене, съм си създала механизъм да избирам и приготвям ястия, които са едновременно лесни, бързи и вкусни.

Всички знаем какво означава фразата „тиквеник, с тиквеник“.:) Да, но в случая е една проста, лесна и мнооого вкусна за приготвяне баница.

Тиквеникът е една от любимите ми зимни баници и предлагам да я приготвим заедно.

ПРОДУКТИ ЗА ТИКВЕНИК

Тиквеник с готови кори

Тиквеник с готови кори

  • 1 пакет готови кори за баница (фини или дърпани на сач, според предпочитанията)
  • обелена тиква около 700 грама – 1 кг
  • 150-200 гр захар (може и кафява, ако почитате здравословното хранене)
  • 100-150 гр олио (1/2 ч.ч.)
  • 1-2 супени лъжици канела (или на вкус). Може и без при условие, че не харесвате вкуса на канелата.
  • 100-150 гр смлени орехи (по желание)
  • пудра захар за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Включвате фурната да загрява на 180 градуса и започвате да приготвяте вкусотията. Настъргвате обелената тиква на едро ренде и леко я задушавате на котлон с част от захарта, канелата и малко олио до изпаряване на влагата и омекването й. Намазнявате тавата, в която ще поставяте навитите кори.

Тиквеник с готови кори

Тиквеник с готови кори

Разстилате корите и започвате да ръсите малко олио, малко тиква, захар (по 1-2 суп. л. на кора) и орехи (ако сте избрали да слагате). Аз лично не слагам, тъй като се размива вкуса на тиквата и става по-тежка, но и с орехи става много вкусна. Завивате така поръсената кора внимателно, може с хартия, може с ръце, стига да запазите целостта на завитата кора. Не завивайте твърде стегнато, защото при поставянето в тавата се къса, но не и твърде хлабаво, за да не ви се разпилее пълнежа. Завивате на охлюв и поставяте в центъра на тавата.

Така навивате и нареждате около центъра, отвътре-навън до изчерпване на корите и плънката. Ако не се съберат всички кори и остане плънка, можете спокойно да си направите малки навити тиквеничета, които да изпечете после отделно. Поставяте готовата баница във вече загрятата фурна и печете на умерена температура (180-200 градуса) до зачервяване на баницата (30-35 минути). През това време се наслаждавате на невероятния аромат на тиквеника, който се разнася навсякъде. След като сте се уверили, че баницата е придобила апетитен загар, изваждате и покривате с кърпа. След като изстине уханният тиквеник го поръсвате с пудра захар.

Удоволствието е гарантирано!

Да ви е сладко!

Тиквеник с готови кори

Тиквеник с готови кори

За написването и оформянето на рецептата се погрижи: himera

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s