Какво е декупаж?

Какво е декупаж

Какво е декупаж

Няколко думи за това какво е „декупаж“. Декупажът (Decoupage) е изкуството да се украсяват предмети чрез облепването им с изрязани части от хартия или плат, създавайки се по този начин ефектност и красота.

Изкуството на декупажа се развива във Франция през 17-18 век, а за негово родно място се счита Източен Сибир. Номадите използвали тази техника върху гробовете при погребение на мъртвите. През 12-ти век тази традиция стига до Китай, където се използват нарязаните парчета хартия за декориране на фенери, прозорци, кутии.

От Китай декупажът започва триумфалното си шествие по цялата планета. Европейската традиция на декупажа е по-различна от тази в  Азия, там са владеели изкуството за създаване на хартиени украси. Много експерти смятат, че съвременният декупаж в сегашния му вид и техника на изпълнение е много по-близо до китайската традиция.

Какво е декупаж?

Какво е декупаж?

Венецианските майстори придават на това красиво изкуство малко по-различна функция, правейки го „изкуство на бедните“ (Arte Povera). Но не се притеснявайте, това не е толкова мрачно и страшно, колкото изглежда. Работата е в това, че мебели инкрустирани с благородни метали, направени от масивно дърво и други подобни са можели да си позволят много малко от хората. Умело декупираните мебели, направени с изкуствени инкрустации са придавали красота на мебелите и са били достъпни за много хора.

Ерата на Краля Слънце въвела модата на декупажа във висшите слоеве на обществото. Будоарите на светските красавици се „оцветили“ с ковчежета с бижута, пълни кутии с бонбони и други подаръци, украсени с техниката на декупажа. Тогава са преобладавали сантименталните, пасторални мотиви. Украсявали са се не само мебели, появил се е и декупаж върху плат и шапки.

В истинско изкуство декупажът се превръща през 18 век. Занаятчиите се превърнали в майстори, които можели да работят върху едно нещо няколко години. С използването на тази техниката се създават истински произведения на изкуството. Именно и оттогава започват да се правят валентинките – чрез техниката на декупажа.

В началото на 20-ти век техниката на декупирането придобива нов смисъл. Подобно на много други области на изкуството става по-малко реалистичен и по-абстрактен. Декупажът е техника, използвана в творбите на известни художници като Пабло Пикасо и Анри Матис.

Какво е декупаж?

Какво е декупаж?

В момента се използва за създаване на подаръци и вътрешна украса. С помощта на техниката на декупажа можете да декорирате почти всичко: саксии за цветя, вази, чинии, чаши, дъска за рязане. Той вдъхва нов живот на старите предмети и привнася уникални нотки в интериора на дома, добавя оригиналност и изтънченост на подаръците.

Декупажът е истинско спасение за тези, които не могат да рисуват. Помага да разгърнете изцяло вътрешния си свят, за да покажете уменията и артистичния си вкус.

essence dekoupage EssenceLemon3 EssenceLemon8 EssenceLemon1 ЕssenceLemonEssenceLemon7

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s