Супа топчета

Една неомръзваща рецепта, която се посреща винаги с отворени обятия вкъщи. Рецепта от нашето детство – винаги създава уют и удоволствие от хапването.

Супа топчета

Супа топчета

Продукти:

  • 500 гр. кайма
  • 3-4 лъжици олио
  • 1 голям или 2 по-малки моркова
  • 1 глава лук
  • 1/3 до половин чаена чаша ориз за топчетата
  • 1/2 ч.ч. ориз или 2 ролки фиде за бульона, по ваше предпочитание (ако нямате и двата продукта, можете да ги замените с 1 голям картоф, нарязан много на ситно)
  • 1 супена лъжица чубрица
  • 1 чаена лъжичка млян черен пипер
  • щипка, две кимион (по желание)
  • 2 кубчета зеленчуков бульон
  • 5-7 стръка магданоз

За застройката:

  • 1 жълтък
  • 1/2 кисело мляко

Рецепта СУПА ТОПЧЕТА:

супа-топчета

Супа топчета

В голяма тендежера загрявате олиото. Нарязвате на ситно лука и морковите и запържвате 1 минутка. Доливате малко водичка да се позадушат преди да долеете останалата вода. През това време можете да си замесите каймата с подправките (чубрица, черен пипер и кимион) и частта от ориза. Морковите и лукът са омекнали вече, можете да долеете 2-2,5 литра.

Докато заври „отъркаляйте“ топчетата. Аз лично ги правя средно големи – нито твърде малки, нито тип мини-кюфте. Това занимание отнема около 10-15 минути. При завиране на водата изсипете внимателно топчетата, прибавете останалия ориз също и двете кубчета бульон. Ако слагате фиде или и фиде, то трябва да изчакате и да го добавите 5 минути преди да махнете супата от котлона.

Варете около 30 минути, като можете да разберете дали супата е готова по зрънцата ориз. Ако той е сварен, значи и топчетата са приготвени. Разбийте застройката – киселото мляко с жълтъка отделно. Добавете постепенно като разбърквате от супата, за да се адаптира застройката. 2-3 черпака са достатъчни. Изключете котлона и изсипете разредената застройка при останалата супа като разбърквате енергично. Аз не я махам веднага, оставям я още минутка (бъркайки), защото искам жълтъка да мине през висока температура от съображения за сигурност.:)

Накълцайте си магданоза, оставете супата да поеме малко въздух и сервирайте!

Добър апетит!:)

Супа топчета

Супа топчета

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s